сряда, 12 октомври 2011 г.

Ебал съм го

Йовата ритна топката с все сила към стената. Топката рикушира и се стрелна към множеството от неговите съученици, които запълваха времето за сладкото междучасие с още по-сладка "стеничка". И докато топката полетя за пореден път от крака на неговия дебел другар Мурата, Йова видя как, като че за миг, времето спря. Топката докосна леко стената и тръгна към него. Йовата гледаше как тя лети право към гърдите му все така бавно. Той се отдръпна в последния момент преди топката да го удари, времето отново се забърза, а Йовата се озова на земята.

-Ебал съм го! - каза Йовата. Ще си направя рекламна агенция.

Йовата нямаше никакво понятие от това що е бизнес, що е реклама, какво означава пазар и как може да продава каквото и да било въобще. Въпреки това в този кратък миг, в който времето като че ли спря, Йовата получи просветление. Но не беше някакъв божествен глас, който му прошепна съдбата, нито беше ослепяваща светлина с ангелски хор. Това бяха просто две думи, които се появиха в съзнанието - "реклама" и "агенция". Оттам насетне Йовата беше учил достатъчно, че да може да направи словосъчетание с двете думи и да проумее по неведом начин, че вместо да рита топка в стена, може да създаде рекламна агенция.

Йовата изтупа дрехите си и заедно с Мурата се отправиха обратно към училището. Мурата нямаше акъл и за две стотинки, но безкомпромисно се подчиняваше на Йовата. Затова и го последва, без даже да се замисли. Двамата представляваха внушителна гледа, която останалите момчета от седми б клас не можеха да пренебрегнат. Още повече - миризмата на Йовата се беше променила и всички доловиха това. Йовата миришеше на пари.

Мурата блъсна входната врата и всички заедно оставиха детството си на прага на училището, където влизаха не като ученици, а като бизнес партньори. Първата стъпка от тяхното начинание беше стаята по труд и техника на 5 г клас. Йовата нахлу с наперена стъпка, би  два шамара на учителя Спас Васев, отскубна си косъм от боядисания му в кафяво мустак и го изрита пред вратата. Можем да си представим какъв ефект предизвика това върху учениците, които избухнаха във весели възгласи, които мигновено Йовата прекрати с трясък на линията върху първия чин, който видя.

-Кучки, вече работите за мен. Вадите блокчетата за гланцова хартия и започвате да се занимавате с дизайна. А вие - погледна Йовата към събралата се тайфа на входа, отивайте да печатате плакати и след това отидете до "Гурко" където...

-Дизайн на какво? - попита смутено момичето от първия чин.

-Кучко, затваряй си устата и почвай да правиш шибания дизайн!

Камерата се отдалечи и остави Йовата и Мурата да се справят с нововъзникналия проблем, който се казваше Били и беше от 7 в клас и също беше получил просветление. Шумът от блокчетата с гланцова хартия заглушаваше минаващите коли по улицата и никой не разбра, че една кола е минала през топката и я е спукала.



Й.Р